/ Fitness

Poprvé v posilovně

První návštěvu posilovny vždy doprovází spousta otázek a obav. "Co si vzít sebou do fitka? Jak začít cvičit? Nebudu při tom vypadat hloupě? Budu vědět, jak stroje fungují a co na nich cvičit? Jak dlouho bych měl cvičit?" V tomto článku bych ráda na některé otázky odpověděla a ukázala, že se opravdu není čeho obávat. 😊

Co si vzít s sebou do fitka?

Začněme od začátku - co si vůbec vzít s sebou.

  • Boty 👟
    Boty do fitka je dobré vybírat podle aktivity, které se budeme chtít věnovat nejvíce. Všeobecně platí: pro lifting - rovná, stabilní podrážka, pro aerobní a smíšené aktivity - obuv, která pevně drží nohu, ale zároveň dává dostatek flexibility, podrážka může být mírně nakloněná, odpružená.

    Pro první návštěvu fitka bych však sáhla po takové obuvi, která mi je příjemná a jsem na ni zvyklá. Každý si časem přijdeme na to, která bude ta ideální pro nás a naše cvičení.

  • Oblečení 👕
    Oblečení do posilovny bych rozhodně volila pohodlné, prodyšné. Není potřeba před první návštěvou posilovny strávit hodiny v obchodě a nakoupit komplet nový úbor. Naopak člověk spíše ocení oblečení, které zná a cítí se v něm pohodlně.
    Pánové většinou nosí kraťasy a tričko s krátkým rukávem, dámy pak leginy, tričko nebo tílko a sportovní podprsenku (+ ponožky na převléknutí). Já osobně nejraději oblékám delší leginy (při deadliftu nebo třeba lezení po laně kryjí celou nohu) a tílko.

  • Ručník 💦
    Ručník - další věc, co si určitě sbalíme s sebou do fitka. Téměř každá posilovna požaduje, aby lidé při cvičení používali ručník. Přeci jen lehat si na upocené lavičky není zrovna nic moc. :) Ručník využijeme proto jak při cvičení na strojích, na lavičce nebo podložce.
    V některých posilovnách je možné si ručník zapůjčit za menší poplatek (cca 10 Kč).

  • Lahev s vodou 🥤
    Jako při každém jiném cvičení je dobré mít s sebou lahev s vodou a pravidelně tak doplňovat vypocené tekutiny. Během cvičení můžeme pít jak čistou vodu, tak třeba iontový nápoj nebo slabé BCAA.

    Ve fitkách si taktéž můžeme pití zakoupit. Téměř v každé posilovně nám nabídnou od čisté vody, několika příchutí iontových nápojů až po proteinové nápoje. V některých posilovnách (jako třeba Marvel Gym nám rádi vodu nalijí zdarma. Setkala jsem jsem se i s opakem - posilovnami, kde vyloženě vlastní pití nedovolovali. Takových je ale minimum a případně se vždycky na takovéto věci můžeme optat u obsluhy na baru.

  • Banán nebo jiná potréninková svačina 🍌
    Po cvičení je potřeba doplnit sacharidy - banán je pro to ideální. Někdo preferuje jiné ovoce, sacharidový nápoj nebo cokoliv jiného (i když pizza v našem případě po první návštěvě posilovny asi nebude to pravé 🤔), opět záleží ale na každém z nás.

  • Ostatní 🎧
    S výše sepsanými věcmi si poprvé ve fitku rozhodně vystačíme. Další věci, které se ve většině tašek na cvičení najdou, jsou třeba deodorant, gumička do vlasů, sprchový gel, ručník do sprchy, rukavice na cvičení, sluchátka, MP3, atd.

poprve-v-posilovne-1

Do jakého fitka zajít?

Pokud stále nemáme žádnou posilovnu vyhlídnutou nebo bychom se chtěli podívat, co o ní říkají lidé, kteří tam chodí cvičit, podíváme se na gymfinder.cz - srovnávač a vyhledávač posiloven. Do vyhledávání zadáme místo, kde chceme cvičit. Můžeme si tu vyfiltrovat fitka podle ceny, hodnocení zákazníků i dle toho, zda mají aktuálně otevřeno. Pak už jen vybereme tu, co se nám zalíbila nejvíce a vyrážíme.

gf

První návštěva posilovny

Za vstupem do posilovny většinou následuje bar. Zde si vyzvedneme klíček od skříňky, případně nahlásíme potřebné informace. Někde je potřeba se poprvé ve fitku zaregistrovat. Případně pokud jsme studenti předložit kartičku, nebo chceme-li uplatnit jinou slevu, je dobré hlásit to předem.

Z osobní zkušenosti doporučuji říct, že jsme v posilovně poprvé. Vždy mi pak rádi se vším poradili, vysvětlili, jak to u nich funguje a ukázali cestu do šaten.

V šatně se převlékneme, vezmeme ručník, pití a jde se cvičit! 🏃

poprve-v-posilovne-2

Jak začít cvičit v posilovně?

Tak, konečně jsme se dostali k tomu, proč v posilovně vlastně jsme - cvičení.

Rozehřátí

Před tím než se vrhneme do zkoušení všelijakých strojů, činek a podobně, začala bych s krátkým rozehřátím svalů. Můžeme se proběhnout na páse, skákat přes švihadlo, využít rotoped nebo cokoliv jiného podobného, co v posilovně najdeme.

Je dobré také dát vědět i ostatním svalům a kloubům (kotník, zápěstí, ruce, ramena, atp.), že se bude něco dít a protáhnout je. Na začátku tréninku jsou lepší dynamické, kmitavé cviky.

Samotné cvičení

Co a jak cvičit je kapitola sama o sobě a určitě se na nějaké tréninky zaměřím v dalších článcích. Pro naše téma “poprvé v posilovně” jsem však sepsala několik všeobecných rad a tipů:

  • Nepřeceňuj své síly a poslouchej své tělo. 👂 Obzvláště pokud jdeme cvičit poprvé nebo po delší pauze, je dobré začít zlehka - lehčí komplexní cviky, menší váhy třeba naopak s více opakováním, atd. Rozhodně není dobré ani pro tělo ani pro motivaci se hned při prvním tréninku zničit a dalších 14 dní se z toho dostávat.
  • Rozmysli si předem, co budeš cvičit. 🏋 Je dobré si ze začátku vždy předem rozmyslet, co budeme chtít cvičit - jaké partie a jaké cviky. Rozhodně nám to přidá na sebevědomí než když bychom měli na místě vymýšlet celé cvičení. V posilovně ho pak už jen upravíme podle svých sil a možností posilovny.
  • Nech si pomoci od osobního trenéra. 📝 Minimálně pro první návštěvy posilovny bych popřemýšlela nad najmutím si osobního trenéra. Ten nás do cvičení v posilovně uvede, ukáže nám základní cviky a dá spoustu užitečných rad do začátku.
  • Technika je základ. ⚙ Než se vrhneme do zvedání nejtěžších činek, co najdeme, je dobré si zjistit, jak se daný cvik má vůbec dělat. Na internetu najdeme spoustu více či méně nápomocných tutoriálů a článků. I zde se v příštích článcích na některé cviky zaměřím.
  • Když potřebuješ pomoct nebo poradit, neboj se zeptat. 👍 Ať už obsluha na baru nebo kdokoliv jiný, co v posilovně cvičí, určitě rádi pomohou. Nikdy jsem se nesetkala s opakem.

poprve-v-posilovne-3

Přeji super cvičení. A kdyby tě cokoliv zajímalo, ráda poradím 👊